Създаване на уеб сайт – процес

Процес по създаването на уеб сайт - CreateX

В днешно време, когато технологиите се развиват скоростно, а дигиталният свят и социалните мрежи владеят всичко, е задължително всеки бизнес да създаде свой уеб сайт. Той може да е негов център, от който да комуникира със своите клиенти или партньори и да достига всяка една точка на света.

Създаването на уеб сайт е комплексен процес, който включва много елементи и голям брой променливи.

Затова в днешната статия ще ви разкажем как се прави сайт и кои са тези задължителни елементи. Ще ви споделим и как ние, от CreateX, подхождаме към тази задача, за да може финалният продукт да работи за успеха на вас и вашия бизнес.

Какво трябва да знаете преди да пристъпите към създаването на уеб сайт

Създаването на уебсайт не е лека задача, особено ако го правите за първи път. С помощта на правилните насоки процесът може да стане по-лесен и приятен. Преди да започнете да създавате уебсайт, има няколко ключови задачи, които трябва да разрешите.

А именно:

 1. Дефиниране на цел и целева аудитория
 2. Избор на платформа за създаване на вашия уеб сайт
 3. Създаване на структура на сайта
 4. Избор на хостинг и домейн
 5. Дизайн и съдържание на сайта

Определяне на цел – най-важната първа стъпка за създаване на уеб сайт

На първо място, трябва да решите каква е целта на вашия уебсайт и коя целева аудитория искате да привлечете. Това е задължителен въпрос, който е нужно да си изясните, за да разработите успешна стратегия за създаването и по-нататъшното развитие на сайта.

Един сайт за новини ще е изграден различно от сайт за хранителни добавки, който е насочен към продажби, или блог за красота, създаден основно с информативна цел. Според своята цел и аудитория сайтът ще предоставя различни функционалности на посетителите си. А това налага използване на различни технологии при неговото създаване.

Подробен и правилно създаден план още от самото начало ще ви предпази от неочаквани проблеми, които изискват допълнителни разработки за отстраняването им. Пример за такива е нуждата от промяна на дизайна или добавяне на функционалности, които не са били идентифицирани в първоначалния план, но са жизненоважни за целите ви.

Дали сайтът ще е за бизнес, за блог или за портфолио? Ясната представа защо създавате уебсайт ще ви помогне да определите вида на съдържанието и функциите, които ще са ви необходими.

Тази първа и най-важна стъпка включва голям обем проучване и анализ на вашия бизнес и конкуренция. Затова понякога процесът може да отнеме минимум две седмици, а в някои случаи дори и повече време.

След като целта и целевата аудитория са определени, може би смятате, че идва момент за избор на хостинг и домейн?

Всъщност преди тях е добре да се избере система за управление на съдържанието или CMS (Content Management System) система.

Коя платформа да изберете за създаване на сайта – WordPress сайт или друга CMS система

2 CMS Platform

Уеб страниците се създават с помощта на езиците за програмиране HTML, JavaScript и CSS. Създаването на един уеб сайт от нулата изисква отлично познаване на тези езици и написването на голямо количество код. Затова и сайтовете с къстъм разработка, т.е. създадени от нулата, са изключително скъпи, отнемат много време за изработка и тестване и имат нужда от специална поддръжка.

CMS системите решават този проблем, защото позволяват направата на сайт без познания по програмните езици. Те представляват софтуер, който позволява лесно създаване на уеб сайт и управление на съдържанието в него. При тях също има програмен език, но той е „скрит“ зад лесен за използване панел за управление на сайта.

Съществуват много различни системи за управление на съдържанието (CMS), които можете да използвате при създаването на уеб сайт. Някои от най-популярните CMS системи са WordPress, Magento, Joomla, Wix, Shopify и Drupal. Всяка от тези системи има своите предимства и недостатъци и е важно да изберете тази, която най-добре отговаря на вашите нужди.

Ако търсите лесна за използване CMS система, WordPress трябва да бъде вашият първи избор. Създадена през 2003-та година, днес системата се използва от почти 50% от всички сайтове в интернет, които не са къстъм разработка. Disney и Sonny са само част най-известните компании в света, които я използват за своите сайтове.

Затова не е учудващо, че WordPress е най-популярната и най-широко използвана CMS система за създаване на уеб сайтове към този момент.

Причини за избор на WordPress за изработката на вашия сайт:

 • системата е лесна за научаване и използване;
 • огромна база от плъгини и теми, които позволяват лекота на персонализиране;
 • готовност за мобилни устройства – мобилната оптимизация на тази система става много лесно;
 • функции за сигурност;
 • възможности за SEO оптимизация.

Освен това WordPress се поддържа добре и се актуализира постоянно, така че можете да сте уверени, че уебсайтът ви ще остане защитен и актуален. Съществува и чудесна общност от разработчици на WordPress от цял свят, които си помагат в решаване на възникнали въпроси или проблеми.

Създаване на уеб сайт – структура

 

След като сте избрали най-подходящата CMS за вас, трябва да преминете към структура на уеб сайта. Тя обикновено се създава от разработчика на сайта (developer) и има следните функции:

 • да добиете представа как ще изглежда структурата на сайта ви;
 • да определи връзките между основните менюта в сайта и йерархията.

Към нея би могло да се създаде и wireframe или визуално представяне на потребителския интерфейс. В него не са включени дизайн, цветове, логота и е добър начин да се опишат елементите, които ще се виждат на всяка страница на сайта, както и тяхното разположение.

Избор на хостинг и домейн

След като сте определили CMS и имате структура на сайта, трябва да изберете име на домейн и доставчик на хостинг услуги. Това ще определи къде ще бъде разположен уебсайтът в интернет и как ще бъде достъпен за таргет аудиторията. Важно е да изберете име на домейн, което да отразява целта на уебсайта, както и надежден доставчик на хостинг, който да предлага нужния капацитет и основни хостинг функции като cPanel, phpMyAdmin, FTP, и други.

Тук трябва да се обмисли и избор на имейл адрес за вашия бизнес. Препоръчително е той да съответства на името на вашия домейн и бизнес, защото така се създава по-професионално впечатление. Може да използвате безплатни имейл услуги или платени, в зависимост от конкретните нужди.

След това може да се премине към следващите етапи. Най-важните стъпки тук включват дизайн и оформление, добавяне на текстово съдържание и оптимизиране на уебсайта за търсачките.

Препоръчително е дизайнът да кореспондира максимално с темата на вашия бизнес и същевременно с това да създава удобство за потребителя.

Дизайн и текстово съдържание на уеб сайта

Design and text content

Това е моментът, в който вашият уеб сайт ще започне да придобива форма, защото на тази стъпка се създават всички визуални елементи и се добавят снимки и видеа. Тук отново не трябва да се забравя първата и най-важна част от процеса на създаване на уеб сайт – цел и таргет аудитория.

При дизайн етапа работата се извършва от уеб дизайнер, който прави оформлението на сайта. То включва лого, цветова палитра, шрифтове, пиктограми и други графични елементи. Основната цел е да има ясна структура на проекта, да се визуализира как ще изглеждат страниците и съдържанието, както и да има точна представа за крайния готов уеб сайт.

В дизайна на сайта трябва да бъде фиксирано и точното място на текстовете. Оптималният вариант за създаване на качествено текстово съдържание за един нов уеб сайт включва две стъпки: да се планира от SEO специалист и след това да се разпише от копирайтър.

Текстовото съдържание обхваща всички най-важни страници: началната страница, „За нас“, „Контакти“, „Продукти“ или „Услуги“, както и блог секция. Значението на текстовете на един сайт в никакъв случай не трябва да се подценява. Тяхната роля е не само да представят бизнеса ви в най-добра светлина, но и да му придадат нужния облик и глас пред неговата таргет аудитория, с които тя да го запомня и да иска да се асоциира. Това може да стане с използване на ключови за бизнеса думи, описания, завладяващи заглавия, призиви за действие и други копирайтинг техники.

Разбира се, текстовото съдържание има голямо значение и за SEO работата по един сайт и неговото класиране при търсене в Google. Наред с други технически задачи, SEO включва и оптимизиране на елементите на един уебсайт (напр. заглавие, описание, ключова дума), които ще му помогнат да постигне по-висока позиция в търсачките. Добре изграденият технически уебсайт е важен и за SEO. Повече за важността на SEO оптимизацията може да прочетете в нашата статия „Какво е SEO оптимизация“.

След приключване на работата по всеки един от изброените ключови етапи при създаването на уеб сайт – избор на цел на сайта, CMS, домейн и хостинг, създаване на структура, съдържание и дизайн, може да започне и самото техническо изграждане на вашия уеб сайт. Стартира се с началната страница, а след нея следват всички важни за сайта подстраници, които преди това са определени в структурата. Добавят се предварително създадените графични и статични елементи, специални функции, интерактивни елементи. Според избраната CMS система се слагат и нужните плъгини. Важно е на тази стъпка да се помисли за сигурността на сайта, за да е защитен от злонамерени атаки. Това може да стане чрез двуфакторен контрол на достъпа до управлението на сайта и различни плъгини, като например за контрол на спам коментари.

Създаване на уеб сайт – финален етап

1 Target Target audience

След всички етапи, които разгледахме, следва и финалният – качването на сайта на сървър и свързването му с мрежата. Това ще означава, че сайтът вече е онлайн и може да бъде открит в търсачките и посетен от потребители.

Този етап включва и цялостно тестване на проекта – връзки, линк, изображение и текст. Всичко трябва да бъде прегледано и проверено, включително и кодовете на сайта, за да се види дали отговарят на актуалните уеб стандарти и в тях няма грешки, които биха направили сайта неизползваем.

Ако всички предишни етапи са направени правилно, уеб сайтът ще работи безупречно и ще се ползва без затруднения. Наличието на технически грешки обаче може да доведе до несъвместимости между различните браузъри, нарушена мобилна адаптивност или проблеми с поръчки и запитвания.

Затова всяка стъпка от процеса трябва да се изпълни коректно и е от решаващо значение за създаване на уеб сайт, който да е успешен актив за един бизнес. И докато всеки един от тези етапи може да продължи от минимум две седмици до месеци, поради комплексността на проекта, то поддръжката на сайта, след като е вече стартирал онлайн, трябва да е непрекъсната. Редовни актуализации на избраната платформа и разширения редуцират рисковете за сигурността, предпазват от грешки и най-важното – гарантират доволни потребители, които посещават вашия сайт.

Основни стъпки, които включва процесът по създаване на уеб сайт от дигитална агенция CreateX?

Разказахме ви за всички етапи, които трябва да включва създаването на един уеб сайт. Всеки от тях е от изключителна важност, а често в процеса на работа те може да се пресекат. Например при етапа за дизайн е възможно да се наложи намесата на копирайтинг експерт или по време на работата на разработчика (developer) да се включи дизайнер, за да се реши даден казус най-ефективно.
Затова екипната работа по създаването на сайт носи много ползи за един бизнес.

Процесът на работа на нашия екип по изграждането на уеб сайт преминава през три основни стъпки.

Разработка на стратегия

Започваме с детайлно проучване на вашите конкуренти, изследване на потребителски пътеки и създаване на брандинг стратегия. Задълбоченото проучване на аспекти като възраст, пол и интереси на вашия краен потребител може да се превърне в ключ към успеха.

Предварителни настройки

Тук ще ви помогнем при избора на платформа за вашия сайт, както и на хостинг и домейн.

Фактическа изработка и създаване

Сайтът ви се създава в тестова среда, където нашият разработчик (developer) може да имплементира уеб дизайна и съдържанието и да тества. Извършват се UX (user experience) и UI (user interface) тестове.

Потребителското изживяване (UX) е от съществено значение за всеки уебсайт, тъй като отчита начина, по който потребителят взаимодейства с уебсайта, как се чувства в него и доколко е ефективен. Важно е да има добре проектиран UX, за да се гарантира, че уебсайтът е приятен, лесен за използване и интуитивен за потребителя. Ако той има положително преживяване на уебсайта, е по-вероятно да се върне, както и да го препоръча на други. Следователно UX дизайнът е от съществено значение, тъй като помага за създаването на по-добро потребителско изживяване и осигурява по-добри резултати за бизнеса.

Потребителският интерфейс (UI) е важен, защото задава тона на потребителското изживяване. Трябва да бъде проектиран така, че да предоставя приятно, интуитивно преживяване, което позволява лесно и бързо намиране на необходимата информация. Освен това трябва да е адаптивен към различни устройства и да осигурява на потребителите обратна връзка, когато действията им са успешни.

Следва представяне на проекта за обратна връзка и одобрение. Финално одобреният новосъздаден уеб сайт се прехвърля от тестова среда в реална и се прави тест, настройки на аналитични инструменти и проследяване на важни метрики като брой посетители, брой абонирали се, изоставени колички и други опции. Сайтът се пуска и процесът по неговото изграждане приключва успешно.

В заключение, създаването на уебсайт може да бъде трудна задача, но с правилните насоки и ресурси тя може да се изпълни успешно и да донесе множество ползи за вашия бизнес.

Наличието на уеб сайт е съществена част от онлайн присъствието на един бизнес. Той дава възможност на бизнеса ви да общува със своите клиенти и да получава обратна връзка от тях. Позволява още продажба на продукти или предоставяне на услуги в дигитална среда. Той е вашата визитна картичка, която представя бизнес идентичността ви онлайн.

Ако имате нужда от професионална помощ и екип с опит в създаването на успешни уеб сайтове, от CreateX сме насреща, за да помогнем.

Scroll to Top

Свържете се с нас

Последвайте ни

Contact us

Follow us