fbpx

Лийд кампания по програма за професионално и лидерско развитие за “Заедно в час”

Лийд кампания по програма за професионално и лидерско развитие за “Заедно в час”

Лийд кампания по програма за професионално и лидерско развитие за “Заедно в час”

Една необикновена организация

Мисията на „Заедно в час“ е да предостави равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от неговия произход и социално-икономическия статус на семейството му. Набират кадри, които да преподават 2 години в български училища, именно на деца с нисък социално-икономически статус и недостатъчна мотивация. По време на програмата участниците не просто обучават деца, а и развиват себе си като лидери.

С една необикновена цел

С прости думи: През новата кампания за набиране на  участници, да получат достатъчно качествени кандидатури, измежду които да изеберат най-подходящите и да ги превърнат не просто в учители, а в супергерои, модели за подражание, дори приятели.

С прости цифри: 1500 кандидатури за периода Януари – Април 2018 г.

Предизвикателството

Знаехме, че няма да е като да рекламираме прах за пране или да съберем посетители на мащабен коцерт на плажа. Това беше друго задание, от друго ниво. Нашата дигитална агенция непрекъснато търси начини да надгражда и това беше предизвикателство, което очаквахме дълго. Не просто беше интересно да работим с екипа на „Заедно в час“ за оформяне стратегията на комуникация и контент, а беше удоволствие да го правим със съзнанието, че помагаме на българските деца. Каузата, стояща зад проекта, беше основната движеща сила и акцент на кампанията. Трябваше да намерим правилните канали и съобщения, чрез които да комуникираме именно това на аудиторията, и да уцелим точно хората, които ще се припознаят в тази кауза и ще станат новите герои на „Заедно в час“.

Как подходихме

Стратегията лежеше на два основни стълба – ангажиращо съдържание, което да разказва истински истории чрез статии, видеа и постове, с които търсехме добавената стойност и agile таргетинг, с който насочвахме различните послания и формати към подходящите таргет групи. След тестването на видовете съдържание и резултатите, които наблюдавахме, решихме да наблегнем именно на видео формат. Статиите с истории на досегашни участници в програмата, разказани през техните очи, с техните думи, се открои като другия успешен вид съдържание, което докосваше аудиторията. Търсехме основно емпатията от една страна, и желанието да помогнеш, да се превърнеш в game changer за някого, който наистина има нужда, но няма достъп до материални възможности и вдъхновяващи ролеви модели. Това ни помагаше да сме на точното място (канал) с правилното съобщение. За целта на кампанията използвахме Facebook, YouTube и Google AdWords. Основните KPIs по тези канали може да видите тук:

ChannelsDistribution ZaednoVchas — Лийд кампания по програма за професионално и лидерско развитие за "Заедно в час" — CreateX

А планираният контент по каналите се отнасяше към предварително определените етапи от фунията както следва:

Funnel ZaednoVchas — Лийд кампания по програма за професионално и лидерско развитие за "Заедно в час" — CreateX

Кого таргетирахме

Имахме две основни таргет групи – „българи в чужбина“ и „студенти и завършили“. Двете аудитории показаха интересни резултати като трябва да отбележим, че аудиторията в чужбина имаше по-добро представяне по отношение на цена и ангажираност. Тя бе по-малка като размер, поради ограничените възможности за таргетиране на българите в чужбина, но от друга страна конвертираше по-добре.

Audiences ZaednoVchas — Лийд кампания по програма за професионално и лидерско развитие за "Заедно в час" — CreateX

Какви са резултатите

Разпознаваемостта, която успяхме до постигнем посредством Facebook е сред 56.4% от таргет аудиторията в чужбина, а в България – 69.7%. Резултатите от рекламите, насочени към българите в чужбина са по-добри – цената за привличане на посетител на сайта е с 20% по-ниска, а степента на ангажиране е с 62.8% по-висока. Постигнатият CTR e 0.82% при  2 045 543 импресии. Основна част от кампанията беше видео съдържанието. Във Facebook използвахме видео, за да филтрираме аудиторията, проявяваща най-голям интерес към „Заедно в час“. Използвахме ремаркетиране, за да достигнем до хора, които са посетили сайта или са гледали над 50-75% от видеата на ниво трафик, т.е. проявили са най-голям интерес. Криейтиви и съобщения, свързани с наближаващия краен срок на кампанията, даваха най-добри резултати. Цената за връщане на феновете и ангажиралите с видеото е с 30% по-ниска, в сравнение с тази за връщане на посетилите сайта. Степента на ангажиране в платформите се различава. Таргет аудиторията обръща повече внимание на видео съдържанието и реагира по-качествено в YouTube, отколкото във Facebook. Съдържанието достигна до 3 пъти повече хора през Facebook, но ангажираността в YouTube беше по-висока.

VideoContent ZaednoVchas — Лийд кампания по програма за професионално и лидерско развитие за "Заедно в час" — CreateX

В диплейната мрежа на AdWords използвахме банери с послания, наблягащи на каузата, като следните формати бяха най-ефективни и генерираха 80.9% от трафика през канала:

Zaedno v chas Creative — Лийд кампания по програма за професионално и лидерско развитие за "Заедно в час" — CreateX

Спрямо тримесечието преди стартиране на кампанията постигнахме следните подобрения в представянето на отделните канали:

  • Уеб сайт - над 60% увеличение на трафика и повишаване на завръщащите се потребители с 4.3 пункта
  • Google Ads - Оптимизирахме дистрибуцията на рекламите за Display Network и YouTube в Google Ads. Успяхме да повишим посещенията към сайта почти 4 пъти и гледанията на видеа – над 2 пъти, като същевременно намалихме разходите за резултат около 3 пъти. Това постигнахме с едва 16% увеличение на бюджета за канала.
  • Facebook - Оптимизирайки структурата на кампаниите, микроцелите и таргетирането, намалихме средната цена на клик с 42% и подобрихме степента на ангажиране с 237%

Това е един от нашите любими примери как за сравнително кратък период от време с правилната стратегия, добрата екипна работа и точните инструменти може да се постигне много. Дигиталният маркетинг е тук, за да помага на бизнесите да се развиват и да печелят, но може и да помага на организации като „Заедно в час“ да правят държавата ни едно по-добро място. За всички.

С правилната визия и усърдното тестване се постигат страхотни резултати, които могат да превърнат дадена цел в реалност. И то такава, каквато е необходима за конкретния сегмент.

А каква е Вашата цел?

    • Categories: Projects