Какво е бранд и как се изгражда запомняща се бранд идентичност

rsz 3createx blog june 013x 20

Ежедневно сме заобиколени от хиляди, дори стотици, брандове. Те са скрити в най-малките аксесоари – слънчевите очила, червило, портмоне, до по-големи като дрехи, спортния сак или новото куфарче на колега. В колите, които подминават забързано, в новия билборд по пътя за метрото.

Дори чаша с топла напитка може да има ясна визуална индикация за бранда, производител на кафе, която да накара човек силно да иска да си вземе и той нещо ободряващо за пиене.

Брандовете са навсякъде. Едни са ясно разпознаваеми и световноизвестни, докато други остават някак повече в сянка и в крайна сметка биват забравени. Кое прави първите толкова успешни, че всеки да иска да притежава нещо тяхно?

В статията ще разгледаме в подробности понятието бранд и какво е бранд идентичност; кои са стратегиите за изграждане на успешен бранд и как с помощта на професионалисти може да ги приложите и за вашия бизнес. За да имате успешен бранд, който грабва вниманието и привлича клиентите.

Какво е бранд?

rsz 1createx blog june 023x 20

Когато става въпрос за бранд, често се мисли единствено за логото. Но брандът е повече от лого или слоган – той представлява същността на бизнеса, неговите ценности и обещанието, което дава на своите клиенти. По същество е възприятието, което се намира в съзнанието на целевата аудитория, обхващащо емоционалната връзка и доверието, което клиентите свързват с определен продукт, услуга или компания.

В основата си брандът е комбинация от материални и нематериални елементи, които определят бизнеса. Той обхваща логото, цветовете, типографията, продуктовия дизайн, маркетинговите стратегии, обслужването на клиентите и цялостния комуникационен подход. Освен тези визуални и функционални аспекти, брандът включва и емоциите, ценностите, възприятията и преживяванията, свързани с компания или продукт.

Един бранд надхвърля осезаемите аспекти; той олицетворява нематериалното, включително емоционалната връзка и доверието на потребителите в продукта или услугата. Това е уникалният идентификатор, който отличава бизнеса от неговите конкуренти и влияе върху решенията за покупка на клиентите.

Силният бранд комуникира обещанието за качество, надеждност и удовлетворение. Изграждането му става с течение на времето чрез последователна комуникация, изключителни клиентски изживявания и изпълнение на дадените обещания.

Видове бранд

Брандовете могат да приемат различни форми, всеки със своите уникални характеристики и целева аудитория.
Ето някои често срещани типове:
 
Продуктови

Те са фокусирани върху конкретен продукт или продуктова линия. Примерите включват Apple (известен с iPhone, iPad и др.) и Nike (известен със спортно облекло и обувки). И Apple, и Nike имат изключително изчистен и минималистичен стил в дизайн и комуникация, който създава в клиентите впечатление за висококачествен бранд, постоянно развиващ се и прилагащ иновации.

За услуги

Брандовете, базирани на услуги, подчертават качеството и изживяването на услугата, която предоставят. Примерите включват FedEx, известни със своите надеждни и бързи услуги за доставка, и Hilton, известни с изключително високото ниво при настаняване и грижа за отдиха на клиентите.

Корпоративни

Корпоративните представляват цялостния имидж на една компания. Той обхваща ценностите, културата и идентичността на цялата организация. Примерите включват Google и Coca-Cola.

Лични

Те са съсредоточени около индивидите и техните уникални идентичности. Знаменитости, предприемачи и влиятелни лица често създават лични брандове, за да установят ясно присъствие в съответните си области. Примери за такива успешни лични брандове са на тенисистката Мария Шарапова и нейните здравословни дъвчащи бонбони Sugarpova; Дженифър Анистън, чиято прическа “Рейчъл“ от сериала “Приятели” се превърна в една от най-желаните фризури, и нейният бранд за грижа за косата LolaVie; Майкъл Джордан и AirJordan линията, в колаборация с Nike.

Търговски

Търговските са собственост на търговци на дребно и са специфични за техните магазини. Те предлагат продукти с уникално брандиране в своите търговски площи. Примерите включват марката „Up & Up“ на Target, „Родна стряха“ на Lidl, „Брей!“ на Кауфланд и други.

Бранд идентичност

rsz 1createx blog june 043x 20

Изграждането на запомняща се бранд идентичност е от решаващо значение за бизнеса, който се стреми да установи уникално и разпознаваемо присъствие на пазара.

Сред най-ярките примери за успешна бранд идентичност са на Apple с тяхното изчистено и минималистично лого; Старбъкс с открояващия се зелен цвят и обещанието за вкусна напитка; McDonalds и тяхната жълто-червена цветова схема, която е ясно разпознаваема дори от голямо разстояние.

Един от най-често задаваните въпроси от собствениците на бизнеси е „Как да създадат запомняща се идентичност на своя бранд?“

Изграждане на бранд идентичност

Създаването на запомняща се идентичност на бранда е процес, който включва в себе си стратегически и творчески подпроцеси. Тези процеси може да имат малки разлики, според бизнеса. Например в публикацията в Investopedia са изброени само четири основни стъпки: анализиране на компанията и пазара, определяне на нейните бизнес цели, дефиниране на клиентския профил и решаване на посланието, което компанията иска да му предаде.

Основни стъпки за изграждане на бранд идентичност, според нас, включват:

 • Детайлно разглеждане на марката и установяване коя е нейната целева аудитория

Започнете с дефиниране на ценностите, мисията и уникалните предложения за продажба на вашия бранд. Това ще ви помогне и в установяването на вашата целева аудитория – ключов фактор, за да приспособите идентичността на бранда си така, че да резонира ефективно с тях.

 • Проучване и анализ на конкуренти

Проведете задълбочено проучване на вашата индустрия, конкуренти и целеви пазар, за да идентифицирате пропуски и възможности.
Анализирайте брандинг стратегиите на конкурентите ви, кои са успешни и кои не толкова и какво може да се подобри. Например съвпада ли тяхното бранд послание с визуалната им идентичност и спазват ли единна комуникация във всичките си канали – сайт, социални мрежи, имейл съобщения. Отговаря ли качеството на продуктите или услугите им с обещаното в брандинга им към клиентите и има ли клиентски отзиви, които потвърждават това. Подробното проучване на тези елементи ще помогне да получите представа как да подходите към своя бранд и да определите вашето уникално позициониране.

 • Прилагане на SWOT анализ

SWOT анализът включва анализиране на силни (Strenghts) и слаби (Weaknesses) страни, както и възможности за развитие (Opportunities) и заплахи (Threats) пред вашия бранд. Прилагането на такъв анализ може да ви помогне да добиете по-детайлна представа за вашия бизнес, начинът, по който оперирате и съответно къде имате пропуски и може да имате нужда от подобрения. Анализът обхваща и вътрешни, и външни фактори, което го прави много полезен и за откриване на нови начини за разрастване на бранда.

 • Разработване на стратегия за бранда

Формулирайте цялостна стратегия за вашия бранд, която очертава позиционирането, съобщенията, визуалните елементи и комуникационните канали. Съгласувайте тези елементи с ценностите на вашия бранд и очакванията на вашата целева аудитория. Успехът на бранда ви зависи в голяма степен от цялостното разбиране на клиентите ви за вашия бизнес.

 • Дизайн на основните елементи на марката

Основните елементи на вашия бранд включват логото, цветовата палитра, типографията и изображенията. Уверете се, че тези елементи отразяват ценностите и личността на вашия бранд и са визуално привлекателни и запомнящи се. Тук е задължително да имате и т.нар. „brand book”, който гарантира, че ще имате визуална консистентност във всичките си маркетингови материали. С негова помощ ще имате ясни правила и насоки какви визуални елементи на вашия бранд да използвате във всичките си канали за комуникация.

 • Създаване на последователност при представянето на бранда в различните канали за комуникация

Поддържайте последователност в идентичността на бранда във всички канали за комуникация – от вашия уебсайт, профили в социални медии и маркетингови материали до опаковката на продукта. Последователността засилва разпознаването на бранда и укрепва имиджа му в съзнанието на потребителите.

 • Ангажиране на вашата аудитория

Насърчете ангажираността и взаимодействието с вашия бранд чрез различни платформи. Насърчавайте истинска връзка с вашата аудитория, като постоянно предоставяте ценно съдържание и изживявания, които са в съответствие с идентичността на бранда ви.

Какво прави един бранд запомнящ се и успешен?

rsz 3createx blog june 013x 20

Запомнящ се и успешен бранд е този, който показва последователност, автентичност, емоционална връзка и ангажимент за качество и надеждност. Той резонира с целевата си аудитория и оставя трайно впечатление.

Няколко ключови елемента допринасят за това един бранд да бъде запомнящ се и успешен:

 1. Постоянство: Поддържането на последователен имидж на бранда изгражда познаване от аудиторията и печели нейното доверие. Последователността подсилва идентичността и помага за поддържането на силно присъствие на пазара.
 2. Автентичност: Автентичността в комуникацията и действията изгражда доверие и насърчава истинска връзка с потребителите. Автентичните брандове остават верни на своите ценности и последователно изпълняват обещанията си.
 3. Емоционална връзка: Успешният бранд се докосва до емоциите на своята аудитория, създавайки връзка отвъд транзакционния аспект. Емоционалният резонанс може значително да повлияе на лоялността на потребителите.
 4. Иновации и адаптивност: Успешните брандове са иновативни и адаптивни към променящите се пазарни тенденции и потребителски предпочитания. Те непрекъснато се развиват и подобряват своите предложения, за да останат актуални и да отговорят на променящите се нужди на своята аудитория.
 5. Запомняща се визия: Привличащо вниманието лого, привлекателни визуални елементи и запомнящ се слоган са от решаващо значение за създаването на трайно впечатление в съзнанието на потребителите.

Изграждането на уникална идентичност на бранда, която да го отличава ясно от конкурентите, може да ви се струва труднопостижимо, но е абсолютно възможно с помощ от професионалисти.

Важността на работата с професионалисти при изграждане на запомняща се бранд идентичност rsz createx blog june 033x 20

Изграждането на успешна идентичност на бранда е сложна задача, която изисква комбинация от психология, разбиране на пазара, стратегическо мислене и точно премерена доза креативност.

Сътрудничеството с професионалисти, като графични дизайнери, копирайтъри и маркетингови стратези, имащи опит в създаването на бранд идентичност, внася специализирани знания и опит в процеса. Това им позволява да създадат стратегии, които са в съответствие с целите на бранда и резонират с целевия пазар.

Партньорството с професионалисти спестява време и ресурси за един бизнес. Докато те се концентрират над проучванията на пазара, потребителите и конкуренцията, и създават идентичност на бранда, която да се откроява и да е актуална, бизнесът може да се съсредоточи върху изпълнението на основните си операции и плавното им протичане.

Професионалистите могат да помогнат в:

 1. Стратегически насоки: Професионалистите могат да изградят и ръководят стратегията на бранда, като гарантират, че тя е в съответствие с бизнес целите и ефективно достига до целевата аудитория.
 2. Експертиза в дизайна: Умелите дизайнери могат да създадат визуално привлекателна и въздействаща идентичност на бранда, която да се откроява на пренаселения пазар.
 3. Съгласуваност и сплотеност: Професионални копирайтъри могат да спомогнат за правилно предаване на посланието на бранда и съгласуваност във всички канали за комуникация, осигурявайки единна и най-вече запомняща се идентичност.
 4. Адаптивност и еволюция: Професионалистите могат да помогнат на бранда да остане релевантен, като се адаптира към пазарните промени и променящите се потребителски предпочитания. Едно от най-важните и ключови предимства при работа с тях е, че идентичността на бранда представя точно неговите ценности, и е отразена в посланието и уникалното му предложение.

В заключение, брандът е „лицето“ на един бизнес, което представя неговата идентичност и отговаря за емоционалната връзка с потребителите. Изграждането на запомнящата се и успешна идентичност на бранд е продукт на щателно планиране и проучване, креативност и сътрудничество с професионалисти, които разбират какво е бранд и всички нюанси при създаването на неговата запомняща идентичност.

Брандовете, които резонират емоционално и имат завладяващо послание, остават автентични и се адаптират към променящите се пейзажи… Те имат по-голям шанс да оставят трайна следа в аудиторията си, което в крайна сметка води до бизнес успех.

Ако се нуждаете от професионална помощ и екип с опит в създаването на запомняща се бранд идентичност, от CreateX сме насреща, за да ви помогнем.

 

 

Scroll to Top

Свържете се с нас

Последвайте ни

Contact us

Follow us

Contact us

Follow us